Şirketler Sosyal Medya Yönetimlerini Nasıl Yapıyor
Büyük Şirketler Sosyal Medya Yönetimlerini Nasıl Yapıyor
Sosyal medya günümüzde insanların internet ortamında en fazla zaman geçirdikleri mecralardır. Pek çok sosyal medya platformu bulunmakta, bunların her birisinin kendince farkları ve benzerlikleri bulunmakta, bu yüzden de insanlar kendileri için hangisini daha iyi görüyorlarsa onu tercih etmektedirler. Hatta çoğu zaman bir kişi birden çok sosyal medya platformunu aynı anda kullanmaktadır.
Her sosyal medya platformunun yapısı farklı olduğu gibi bireylerin ve kurumsal şirketlerin de sosyal medyayı kullanım şekilleri aynı değildir. Dünya nüfusunun yarıdan fazlasının, Türkiye nüfusunun yüzde 59’unun sosyal medya kullanıcısı olduğu düşünüldüğünde kurumsal şirketlerin de sosyal medyadan kaçınması, uzak durması pek mümkün değildir. Hiç de mantıklı değildir. Fakat çoğu kurumsal firmalar, büyük şirketler kişisel olmayan bu hesapların yönetiminde hatalar yapmaktadır. Kimi zaman sosyal medyanın dinamiklerini hiçe sayarak resmiyetten uzak bir yaklaşım sergilemekte bu da şirketlerin marka değerine, itibarına, kazancına, kar oranlarına zarar vermektedir.
Büyük şirketler sosyal medya yönetimlerini nasıl yapıyorlar, nelere dikkat ediyorlar ve nerelerde aktif olarak bulunuyorlar? Bütün bunlara yer vereceğiz. Fakat önce sosyal medya yönetiminin ne olduğundan bahsetmekte fayda var.
SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ NEDİR
Sosyal medya yönetimi nedir, sosyal medya izleyicilerinin analiz edilmesi, onlara uyarlanmış bir strateji geliştirmeyi, sosyal medya profilleri için içerikler oluşturmayı, dağıtmayı ifade eder. Yine çevrimiçi konuşmaları izlemeyi, etkileyicilerle iş birliği yapmayı, topluluk hizmeti sağlamayı ve sosyal izlemeyi, medya performanslarını ve yatırım getirilerini ölçmeyi ve raporlamayı ifade eder.
Sosyal medya yönetimi sosyal kanalların düzenli kullanılması ve verimli şekilde yönetilmesiyle para kazanma fırsatı sunuyor. Genellikle beklenti şirketlerin kar oranının yükseltilmesi olsa da kimi zaman kurumsal itibar, marka bilinirliği gibi manevi yönlerden başarı elde etmek de olabilir. Her ne gerekçeyle olursa olsun artık şirketler için olmazsa olmaz bir pazar haline gelen Sosyal medya yönetimi nedir bir nevi yeni nesil reklam mecrası olarak da düşünülebilir.
Geleneksel medya araçlarının ve ortamlarının gün geçtikçe kullanıcısının, takipçisinin azalması, sosyal medyayı çok daha önemli hale getirmiş, şirketler için hedef kitlelerine ulaşmak için mutlaka bu yeni medya türünde bulunmayı, doğru stratejiler geliştirerek hem hedef kitleye ulaşmayı hem de müşterilerine rakiplerinden avantajlı hale gelmeyi mecbur kılmaktadır. Büyük Şirketler Sosyal Medya Yönetimlerini Nasıl Yapıyor sorusunun cevabını adım adım ve bölüm bölüm verelim bakalım…
VERİMLİ BİR SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ SÜRECİ NEDEN ÖNEMLİDİR? SAĞLAYACAĞI FAYDALAR
Verimli bir sosyal medya yönetimi süreci kurumsal markaların çağa ayak uydurmasında hayati öneme sahiptir. Bunu başarabilen firmalar, markalar pek çok yönden avantaj sağlar. Sosyal medya yönetiminin sağlayacağı faydaların bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
- Sosyal medya aracılığıyla markalar hedef kitlelerine aracısız olarak ulaşabilmektedir. Siz de sosyal medyada aktif rol alarak kitlenizle doğrudan ve karşılıklı iletişim sağlayabilirsiniz.
- Sosyal medya içeriklerinin yayılmasında zaman, mekân sınırı yoktur. İçerikleriniz özellikle farklı bir olgunlukta ise çok hızlı yayılmaktadır.
- Sosyal medya, geleneksel medyaya nazaran çok düşük, hatta sıfır maliyetli olabiliyor. Pek çok pahalı mecranın yerini artık sosyal medya almaya başladı. Mesela İngiltere’de internet kullanım oranı, televizyon izleme oranlarından yüksek durumdadır. Ülkemizde de benzer durum gün geçtikçe artmaktadır. Mesela Youtube üzerinden düzenli haber programı yapan bazı gazetecilerin yayınları en çok izlenen haber programından fazla izlenmektedir.
- Sosyal medya anlık olarak ölçümlenebilmektedir. Başka hiçbir reklam pazarlamasında reklamı kaç kişinin gördüğü, yorum yaptığı ya da beğendiği ortaya koyulmamaktadır. Oysa sosyal medyada yorumdan daha öte yorumu yapanın kişisel özelliklerine kadar her detayın analizi yapılabilmektedir. Markayı hangi sosyal çevreden, hangi yaştan, cinsiyetten veya şehirden kitlenin takip ettiği ölçümlenebilmekte, sonuçlara rahatlıkla ulaşılabilmektedir.
- Sosyal medya marka bilinirliğini, ürün tanınırlığını arttırmakta, marka alışveriş deneyimlerini göstermektedir. Bu yönüyle tek platformdur. Reklama katkı sağlar ve bunu gerçekleştirirken süreklilik sağlar.
SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ HANGİ MECRALARDA YAPILMALIDIR?
Kurumsal Sosyal medya yönetimi yapılırken seçilecek mecra son derece önemlidir. Sosyal medya yönetimi yapılan firma için hedef kitlenin en çok bulunduğu ve rakiplerin en az çalıştığı mecra en ideal platformdur. Elbette büyük şirketler ve markalar için her platformda sosyal medya yönetimi yapılabilir. Fakat kimi zaman kaynaklar ve zaman bunun için yeterli olmaya bilir. Bu yüzden de en uygun mecralar, platformlar seçilmeli, paylaşımlarda buralara ağırlık verilmelidir.
Sosyal medya ortamında yapılan yönetimi odaklandığınız ve tekrarladığınız mecralar olarak düşünebilirsiniz. Odaklandığınız mecralarda kitlenizle sürekli iletişimde olmalı, her hafta şirketinizle, markanızla alakalı haberler vermeli, duyurularınızı farklı anlatımlarla tekrarlama yoluna gitmelisiniz. Tekrarladığınız mecralar, odaklandığınız platformlardaki dönem dönem paylaşmanız olarak belirtilebilir.
Şirketiniz, markanız için iyi bir sosyal medya yönetimi yapmak aslında marka yönetimi ve dijital pazarlama yardımıyla olur. Daha doğru anlaşılmasını sağlamak için her gün Instagram üzerinden paylaşım yaptığınızı düşünün. Bir ay sonunda X sayıda kişiye ulaşmış olun. Bu durumun satışlarınızı veya marka tanınırlığınızı nasıl etkiledi? Gelecek dönemde çalışmalarınızı nasıl yönlendirmeniz gerekiyor. Bütün unları düşünmeniz ve karar almanız tam olarak kurumsal Sosyal medya yönetimi olarak ifade edilebilir.
Kurumsal Sosyal medya yönetimi için mecra, yani platform seçilirken dijital pazarlama fonksiyonları kullanılmalıdır. Örneğin SEO hedefi olan bir şirketin Google+ üzerinde kitlesi bulunmasa bile buraya yönelik çalışmalar yapması sağlıklı olacaktır. Youtube için kimi zaman kısa videolar etkili olabilir ve bunlar aynı zamanda Twitter üzerinde de kullanılabilir. Her mecrada bulunabilmek ve yayın yapmak çoğu zaman imkansızdır. Bu yüzden de her şirket imkanları dahilinde stratejiler geliştirmeli, buna yönelik adımlar atmalıdır.
KURUMSAL SOSYAL MEDYA YÖNETİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Dünya genelinde sosyal medya kullanımına dair yapılan istatistiklerde Türkiye önemli bir noktada bulunuyor. Nüfusu ile orantılandığında pek çok sosyal medya platformunun kullanıcı rakamlarında Türkiye ilk üçte yer alıyor. Ülkemiz insanının okuma alışkanlığı son derece düşük olmakla birlikte görsel bilgi seviyesi çok daha yüksektir. Bu yüzden de yıllardır çalışmalar bu yönde yapılmaktadır.
Yakın zamana kadar kurumsal kimlik tanıtımları için televizyonlar, gazeteler ve dergiler kullanılmakta, oralarda reklamı, adı yer alan şirketler, markalar daha güvenilir kabul edilmekteydi. Reklam için geleneksel medya adını verdiğimiz o platformlar kullanılıyordu. Fakat sosyal medya platformlarının kendine has algoritmaları bulunuyor. Bu yüzden de kurumsal sosyal medya yönetimi yapılırken çalışma yapılan platformun algoritmalarının bilinmesi, adımların bu yönde atılması gerekir. Bazı sosyal medya platformları ilgili alanda ilk hizmeti verdiklerinden dolayı hesaplarını takip eden, beğenen kişi sayısı organik biçimde artmış bulunuyor.
Günümüzde hangi alanda olursa olsun çok sayıda hizmet veren kuruluş bulunuyor. Bu yüzden de çok güçlü bir rekabet ortamı vardır. Sayfalarını organik biçimde büyütmek için kurumsal firmaların sosyal medya yönetimine bütçe ayırarak dijital pazarlama pastasından daha fazla pay almak için çalışmalar yapmalıdırlar. Sosyal medya uzmanları bu alanda çeşitli analizler ve incelemeler yapmakta, sosyal medyadaki marka bilinirliğini arttırmak için bazı uygulamaların çok önemli olduğunu belirlemiş bulunmaktadırlar. Büyük Şirketler Sosyal Medya Yönetimlerini Nasıl Yapıyor blogundaki en önemli kısım ise kurumsal sosyal medya yönetiminde dikkat edilmesi gereken kısımlardır. Sosyal Medya Yönetimi Nedir
BU KAPSAMDA KURUMSAL SOSYAL MEDYA YÖNETİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER ŞUNLARDIR:
- Sosyal medya yönetiminizde samimi bir dil kullanmaya önem verin. Hesaplarınız üzerinden size sorular yöneltilecektir. İletişime geçen bu kişilerin sorularına cevap verirken aşırı kurumsal (resmi) bir dil tercih etmeyin. Kişi sorularını yanıtlarken aşırı samimi olmamaya da özen gösterin. Dolayısıyla orta yolda, samimi bir dil seçmeye çalışın. Sorulara mümkün olduğunca samimi bir dille cevap vererek sıcak bir sohbet havasının oluşmasını sağlayın.
- Kitlenizi genişletmek adına kampanayalar düzenleyin. Sosyal medya platformlarında sayfanızı beğenen, paylaşan ve paylaşımlarınıza yorum yapan kişiler için özel kampanyalar geliştirin. Bu sayede insanların ilgisini çeker ve sosyal medya platformunuzu tanıtmak için daha az bütçe harcayıp daha geniş kitlelere ulaşabilirsiniz. Takipçilerinizle samimiyetinizi ilerletme adına düzenlediğiniz kampanyalarınızı belirli aralıklarla tekrarlamayı deneyin. Mesela haftada bir gün seçebilir ya da her ayın belli bir gününü kampanya gününüz ilan edebilirsiniz. Hediye ürünlerin verilmesi, yüzde 25, yüzde 50 indirim yapılması gibi dijital kampanyalar ilk başta bilinirliğinizi artırmaya büyük fayda sağlar. Sadakat oluşması, güven kazanılması adına bu tür kampanyalar büyük artı sağlayacaktır.
- Paylaşımlarınızda taraf tutmaktan kaçının. Eğer kurumsal bir hesap sahibi iseniz sosyal medya üstünden büyük bir hedef kitlesine ulaşmak için kesinlikle taraf tutmadan hareket edin. Etnik, siyasi veya dini köken kaynaklı olan taraf tutmalar kısa vadede kazanç sağlasa da bir süre sonra şirketinize karşı antipatilerin oluşmasına sebep olacaktır. Bu, son derece hassas ve ince bir çizgi olup özel özen gösterilmelidir.
- Sosyal medya reklamlarını kullanmayı aksatmayın. Her ne kadar sosyal medya üzerinde rekabet her geçen gün artsa da büyük kitlelere ulaşmak, popülerlik kazanmak ve güven oluşturmak gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Hedef kitlenizin organik olarak büyümesini beklemek zaman kaybına neden olur. Kısa sürede marka bilinirliğinizi arttırmak için sosyal medya reklam araçlarını kullanmayı deneyin. Bunlara ayıracağınız küçük bütçeler büyük geri dönüş sağlayacaktır. Verilen reklamlar illa ki organik trafik almasa dahi marka bilinirliğinin artmasına yardımcı olacaktır.
- Sosyal medya üzerinde pek çok fenomen kişi bulunuyor. Ürünlerinizin hitap edeceği türden hedef kitlesinin olduğu sosyal medya fenomenleriyle iletişime geçebilirsiniz. Bu iletişim sonrasında belli bir ödeme yapar ve ürünlerinizi, hizmetlerinizi tanıtmasını isteyebilirsiniz. Son zamanlarda fenomenlerin büyük kısmı takipçilerince örnek alınmakta, ekol kabul edilmektedir. Hatırı sayılır bir takipçi kitlesine sahip olan fenomenlerin ürün ve hizmetlerinizi tanıtması, kısa sürede potansiyel müşterilerinizin artmasını sağlar.
- Sosyal medya platformlarında beğeni ve takipçi sayılarını manipüle eden yöntemler vardır. Bir sayfanın beğenen sayısı ne kadar fazla ise o sayfaya güven o kadar yüksek olmaktadır. Bu durum bilindiği için bazı kurumsal şirketler, markalar sahte beğeni ve takip hilesine başvurabiliyorlar. Bunlar sayfa içinde etkileşimde bulunmadıkları için kısa sürede durum anlaşılmakta ve markaya olan güven hızla azalmaktadır. Kaybedilen güven ve otoritenin ise yeniden kazanılması çok zordur. Bu yüzden markanız için bu tür eylemler içerisine girilmemelidir.
- Sosyal medyada hesaplarınızın mutlaka güncel tutulması gerekir. Çok nadir paylaşım yapan sayfalara olan ilgi hızlı şekilde azalmaktadır. Takipçi kazanmak ne kadar önemli ise onların elde tutulması da bir o kadar önemlidir. Takipçilerinizin ilgisini canlı tutabilmek adına mutlaka güncel kalınmalıdır. Sosyal Medya Yönetimi Nedir
- Sosyal medya analiz araçlarını kullanın. Bütçenizi boşa harcamamak adına sosyal medya analiz araçları büyük önem taşıyor. Araçlar sayesinde web site üzerindeki kullanıcı hareketleri, organik trafik kaynakları takip edilebilir. Bu sayede doğru sosyal medya yatırımları yapılabilir.
EN İYİ SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ ARAÇLARI
Kurumsal sosyal medya yönetimi çalışmalarında sosyal medya yönetim araçları son derece önemlidir. En iyi sosyal medya yönetimi araçları sayesinde durum tespiti yapabilir, yatırımlarınızı, emeğinizi doğru şekilde kullanabilirsiniz. Bunun için tercih edebileceğiniz sosyal medya yönetimi araçları şunlardır:
Tweetdeck
Tweetdeck, özellikle Facebook ve Twitter hesaplarının yönetimi üzerine tasarlanmış bulunuyor. Mac ve Windows için masaüstü sürümü yer alıyor. Fakat bir artısı daha var. Chrome tarayıcınızda uygulama olarak yer alıyor. Diğer yönetim araçlarında olduğu gibi Tweetdeck’de de eş zamanlı olarak hesaplarınızdaki hareketlilikleri yönetebiliyor, kontrollerini gerçekleştirebiliyorsunuz. Yazılarınızı, paylaşımlarınızı zamanlayabiliyorsunuz. Aracı açtığınız by Twitter yazısı ile karşılaşıyorsunuz. Çünkü geçen yıl Tweetdeck’in hızlı yükselişi Twitter’ın dikkatini de çekti. Bunun üzerine 40 milyon dolar karşılığında satıldı. Teması dahil bazı yönleri Twitter ile büyük benzerlik gösteriyor. Fakat Twitter’ın neden böyle bir yatırım yaptığı hala pek çok kişi tarafından merak ediliyor.
HootSuite
HootSuite, sosyal medya yönetim araçları arasında en çok tercih edilenlerden birisi. Türkiye’de henüz yeni yeni popülerlik kazanmaya başlasa da Avrupa ve Amerika’da oldukça fazla ilgi görüyor. HootSuite’e dilediğiniz bütün sosyal medya profillerinizi senkronize edebiliyorsunuz. Yani eş zamanlı olarak birden dazla sosyal medya platformunu kullanabiliyorsunuz. Bu da hem zaman yönetimi konusunda hem de organize olma konusunda büyük avantaj sağlıyor. Mesela bir paylaşımı bütün profillerinizde paylaşmak için tek tek giriş yapmak yerine HootSuite’e girerek dilediğiniz profili seçiyor, eş zamanlı olarak paylaşabiliyorsunuz.
HootSuite’in bir diğer güzel yanı zamanlanmış içerik atabilmenize imkân veriyor. Göndermek istediğiniz tweetleri, profil postlarını dilediğiniz tarihe ve saate zamanlayabiliyorsunuz. Bütün bunlar sosyal medyada geçirmeniz gereken zamanı minimuma indirmenizi sağlıyor. Daha pek çok seçenek ve kolaylık barındırıyor.
Buffer
Buffer adlı sosyal medya aracında Facebook, LinkednIn ve Twitter hesaplarınızı senkronize edebiliyorsunuz. HootSuite’den bazı farklılıkları bulunuyor. İlgi çekici arayüzü ile de öne çıkmayı başarıyor. Burada da tweetlerinizi, postlarınızı zamanlama olanağınız var. Dilediğiniz zaman aralığını, saati, günü belirleyebiliyor, hatta 1 yıllık tweetlerinizi, postlarınızı dahi ayarlayabiliyorsunuz. Daha çok profesyonel ve kurumsal kullanıma hitap eden araç, zaman yönetimi ve organize olma açısından büyük yarar sağlıyor. Her ne kadar Türkçe dil desteği olmasa da İngilizce olan içerik önerilerinden tercihlerinizi yapıp zamanlama ayarlayabiliyorsunuz.
Seesmic
Seesmic, bir diğer kurumsal sosyal medya yönetim aracı olarak öne çıkıyor. Hem web tabanlı hem de mobil bir uygulama olarak kullanılabiliyor. Daha çok Twitter, LinkedIn ve Facebook gibi yoğun kullanılan sosyal medya platformlarını yönetebilmek için tercih ediliyor. Kullanımı diğerlerine nazaran biraz daha zor ve görsel anlamda herkesi tatmin etmeyebilir. Fakat hem Windows hem de Mac kullanıcıları için masaüstü uygulamaları bulunuyor. Fakat Linux için henüz aynı imkân bulunmuyor. Kullanım kolaylığı dezavantaj sağlamakla birlikte fonksiyonelliği bakımından gerek bireysel gerekse şirketler için fazlasıyla iş görüyor. Ayrıca yaklaşık yüzün üzerinde üçüncü parti yazılıma entegre edilebiliyor.
SpreedFast
SpreedFast, diğer araçların kurumsal ve bireysel hesaplara hizemt vermesine karşılık, daha çok kurumsal şirketlere yönelik bir kullanım sunuyor. Eğer kurumsal bir şirket iseniz müşterilerinizin nazarında değerinizi arttırmak ve sabit kılmak için SpreedFast oldukça faydalı olacaktır. Kataloglar incelendiğinde SpreedFast hizmet alma fiyatı diğer sosyal medya yönetim araçlarına nazaran biraz daha yüksek olabilse de tüzel yapılar ve şirketler için son derece kaliteli sosyal medya yönetimi olanağı sağlıyor.
SpreedFast ile diğerlerinde yapabildiklerinize ek kampanyalarınızı yönetebiliyor, kıyaslama yapabiliyorsunuz. Yine bu kampanyalarınızı sektördeki diğer kampanyalarla kıyaslayabiliyorsunuz. Gelişmiş analiz özelliği sayesinde paylaşımlarınızın geri dönüşlerini gözlemleyebiliyorsunuz.
Umarım Büyük Şirketler Sosyal Medya Yönetimlerini Nasıl Yapıyor sorusunun cevabını bu makale ile yanıtlayabilmişizdir Merak ettiğiniz soruları sorabilir, blog kısmıma abone olarak haberdar olabilirsiniz. Bir sonraki blog Sosyal Medya Yönetimi Nedir…